Kansalaisopiston koronavirusohjeet kurssilaisille – suosittelemme kasvomaskin käyttöä lähiopetuksessa

Päivitetty: 26.10.2020

Kansalaisopiston koronavirusohjeet kurssilaisille (syyslukukausi 2020)

Koronavirustilanne vaikuttaa opiston opetusjärjestelyihin syyslukukaudella. Noudatamme eri viranomaisten antamia ohjeita, muutokset opetusohjelmassa ilmoitettuun ovat siten mahdollisia.

Kiinnitämme erityistä huomiota lähiopetuksen turvalliseen järjestämiseen esimerkiksi muokkaamalla opetusryhmien kokoa ja järjestelemällä tiloja väljemmäksi. On jokaisen tehtävä huomioida muut, huolehtia turvaväleistä sekä hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja muistaa, että opetukseen ei saa osallistua sairaana. Tältä sivulta löytyvät päivittyvät ohjeet kurssilaisille lähiopetukseen osallistumisesta.

 

Päivitys 7.10.2020 Koronapandemia kiihtymisvaiheessa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella – maskisuositus

Koronapandemia on Varsinais-Suomessa kiihtymisvaiheessa. Vakka-opiston opetustoiminta jatkuu normaalisti lähiopetuksena. Laitilan kaupunki kansalaisopiston ylläpitäjänä on antanut suosituksen kasvomaskien käytöstä käytettäväksi kaikissa tilanteissa ja tilaisuuksissa, joissa on enemmän kuin yksi ihminen paikalla. Tämä koskee henkilöstöä ja kurssilaisia. Alle 15-vuotiaiden lasten ei tarvitse käyttää kasvomaskia.

Kasvomaskia on suositeltavaa käyttää kaikissa opiston käytössä olevissa opetus- ja aulatiloissa sekä silloin, kun saatat tai noudat lapsia kurssipaikoilta. Maskia on suositeltavaa käyttää myös toimistoissa  asioidessa, mutta ensisijaisesti suosittelemme sähköistä asiointia. Jos paikan päällä asiointi tai tapaaminen on välttämätöntä, sovi siitä etukäteen.

Kurssilaiset hankkivat itse omat kasvosuojaimet. Kurssilaisten on myös huolehdittava maskien asianmukaisesta hävittämisestä, älä siis jätä käytettyjä maskeja lojumaan kurssipaikalle. Alueen kunnat järjestävät maskijakelua vähävaraisille, lisätietoja oman kunnan verkkosivuilta. Vakka-opiston henkilöstö voi noutaa kasvomaskeja torstaiaamusta 8.10. lähtien sekä Laitilan toimistosta että Uudenkaupungin toimistosta. Varmista toimiston aukioloaika ennakkoon soittamalla toimiston puhelinnumeroon.

Turvallisuus on yhteinen asia. Pysy sairaana kotona, kurssipaikalle tullessa pidä huolta hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä.

Henkilö pesee käsiään.

Huolehditaan turvallisesta opiskeluympäristöstä yhdessä!

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet, päänsärky tai haju- ja makuaistin katoaminen (THL). Kurssilaisen tai opettajan ei pidä osallistua lähiopetukseen tai muuhun oppilaitoksen tiloissa järjestettävään toimintaan, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Hyvä yskimis- ja käsihygienia ehkäisee tartuntoja. Jokaisen lähiopetukseen saapuvan on ennen opetuksen alkua ja sen jälkeen pestävä kädet kurssitilassa tai sen lähellä olevissa wc-tiloissa. Kädet on pestävä myös aina yskimisen tai aivastamisen jälkeen, ja silloin kun ne ovat näkyvästi likaiset. Yskiessä tai aivastaessa on suu suojattava nenäliinalla tai kyynärtaipeella. Myös käsidesiä on saatavilla.

Opetuksen aikana lähikontakteja on vältettävä ja etäisyys muihin kurssilaisiin on suositeltavaa pitää 1-2 metrissä. Kurssien enimmäisosallistujamäärää on tarpeen mukaan suhteutettu tilojen kokoon. Opetustiloja siivotaan tehostetusti.

Kurssitoiminnassa suositellaan käytettäväksi omia välineitä niiltä osin kuin se on mahdollista (esim. liikuntatunneilla omat jumppamatot, käsipainot jne., kädentaitojen perustarvikkeet) Yhteiskäytössä oleviin välineisiin kosketaan vain puhtain käsin ja välineitä ei tule vaihtaa kesken tunnin jos mahdollista. Myös puhdistusaineita on saatavilla opetustiloissa.

Toivomme, etteivät ulkomailta palaavat kurssilaiset osallistu opetukseen saman tien matkan päättymisen jälkeen. Karanteeniin määrätyt tai virukselle altistuneet eivät saa osallistua lähiopetukseen tai muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa. Terveysviranomaiset antavat ajantasaisen ohjeistuksen koronavirustestaamiseen, karanteeneihin ja muihin henkilökohtaiseen terveyteen liittyviin toimenpiteisiin.

Oppiaine- tai tilakohtaisia erityisohjeita:

Pehmeät kädentaidot: Pidä tunneilla mukana oma käsityöpakkaus: nuppineuloja, sakset, mittanauha jne.

Liikunta: Vaihda liikuntavaatteet päälle ja pois mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi kotona. Saavu kurssipaikalla täsmällisesti ja vältä ylimääräistä oleskelua tiloissa, erityisesti silloin kun ennen omaa tuntiasi tai sen jälkeen kokoontuu joku muu ryhmä. Pidä mukanasi pientä pyyhettä, erityisesti kun käytät lainajumppapatjaa. Puhdista patjat ja muut yhteiskäytössä olevat välineet opettajalta saatavilla puhdistusaineilla.

Lasten ryhmät: Kansalaisopiston antamat ohjeet koskevat myös lapsia saattavia ja noutavia huoltajia. Jos sisätiloihin saattaminen tai sieltä noutaminen on välttämätöntä, huolehdi silti turvaväleistä ja hygieniasta.

Pohitullin koulun päiväryhmät (klo 8-14) Uudessakaupungissa: Opiston tiloihin saa kulkea vain ja ainoastaan kansalaisopiston luokkia lähimpänä olevasta ulko-ovesta eli keskikäytävän kautta. Samoin kansalaisopiston kurssilaisten ja opettajien käytettävissä ovat ainoastaan kyseisellä vihreällä käytävällä olevat wc-tilat. Jos ulko-ovella on ruuhkaa, odota että koulun oppilaat ovat siirtyneet välitunnille tai luokkatiloihinsa. Tunneille on saavuttava täsmällisesti niin, että siirtyminen omaan luokkaan suoraan ulko-ovelta on mahdollista, käytävässä ei siis saa oleskella. Ota myös ulkovaatteet ja muut tavarat mukaan luokkatilaan. Vältä kontakteja yhtenäiskoulun oppilaisiin ja henkilökuntaan. Näillä ohjeilla varmistamme kaikille turvallisen osallistumisen kursseille yhteistyössä koulun kanssa.  

Jos saat oireita opetuksen aikana:

Jos oireita ilmenee opetuksen aikana, on tiloista poistuttava välittömästi ja konsultoitava terveydenhoitoa mahdollisen koronavirustestauksen tekemiseksi. Noudata terveydenhuollon ammattilaisilta saamiasi ohjeita siitä, milloin opetukseen on turvallista palata. 

Jos olet saanut tartunnan:

Koronavirustartunnan saanut henkilö ei saa osallistua opetukseen tai tulla oppilaitoksen tiloihin ennen karanteeniajan päättymistä. Noudata terveydenhuollon ammattilaisilta saamiasi ohjeita.

Opiskele verkossa!

Jos lähiopetukseen osallistuminen huolettaa, on verkko-opiskelu yksi vaihtoehto. Tarjoamme aiempaa enemmän mahdollisuuksia verkko-opiskeluun. Tutustu sekä Vakka-opiston omaan verkkokurssitarjontaan että valtakunnalliseen listaukseen etäopiskelumahdollisuuksista kansalaisopistot.fi-sivustolla.

Jos koronavirustilanne sitä edellyttää, voimme jälleen siirtää osan lähiopetuksena toteutettavista kursseista etäopetukseen. Mahdollisista muutoksista opetusjärjestelyihin tiedotetaan ensisijaisesti tekstiviestein ja sähköpostilla, joten varmistathan, että ilmoitat ajantasaiset yhteystiedot opistolle kursseille ilmoittautuessa. Lisätietoa saat omalta opettajalta tai opiston toimistoista.

Jos lähiopetus joudutaan keskeyttämään eikä etäopetusmahdollisuutta voida järjestää, kurssilaisilta ei peritä täysiä kurssimaksuja syyslukukaudelta.