Tulevia luentoja

Tulevia luentoja Vakka-opistolla

PAIKAN LUONNE – IHMISTEN MUISTOT JA KOKEMUKSET OSAKSI PAIKKAA
Miten yksilöt ja yhteisöt käyttävät, kokevat ja muistavat paikan? Vakka-opiston luennolla ke 18.9. klo 18 Viikaisten koulun auditoriossa käsitellään paikan luonnetta, jota luennoitsija Satu Sarkoranta tutkii meneillä olevassa väitöskirjatutkimuksessaan. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Uudenkaupungin kaupunkisuunnittelun kanssa ja se liittyy vireillä olevaan Uudenkaupungin osayleiskaavaan. Luennon tarkoituksena on aktivoida uusikaupunkilaiset mukaan tutkimukseen, sillä kaupunkilaisten kokemuksista ja muistoista saadaan tärkeää ja arvokasta tietoa maankäytön suunnitteluun. Tietoa kerätään tarinoiden, kävelyhaastattelujen sekä karttakyselyn avulla ja luennon jälkeen on mahdollista ilmoittautua mukaan tutkimukseen. Ei luentomaksua.

IKIS-VIDEOLUENTOSARJA
Vakka-opisto järjestää yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopiston ja Uudenkaupungin kaupunginkirjaston kanssa Ikääntyvien yliopisto -videoluentosarjan, jossa asiantuntijat käsittelevät eri aiheita suoran videoyhteyden välityksellä. Luentosarjaa seurataan syyskaudella kaupunginkirjastossa keskiviikkoisin klo 14-16. Huom. IKIS-luennoille ei ole ala- eikä yläikärajaa! Kurssimaksu 5 e/kerta.
Syksyn aikataulu ja aiheet:
Ke 18.9. Kestävä elämäntapa ja ekososiaalinen sivistys, professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto.
Ke 25.9. Rauha, suvaitsevaisuus ja tulevaisuus, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, Ulkopoliittinen instituutti.
Ke 2.10. Ikääntyminen ja muistisairaudet: ennalta ehkäisyn ja hoidon mahdollisuudet, gerontologian dosentti, FT esh Ulla Eloniemi-Sulkava, Tampereen yliopisto ja Gerontologian tutkimuskeskus (GEREC).
Ke 30.10. Ikäihmistä huimaa! Huimauksen syyt ja hoidot, yleislääketieteen erikoislääkäri, LL Jaakko Halonen, Terveystalo.

MERELLISET ILLAT
Kansalaisopiston ja Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen järjestämät, suuren suosion saavuttaneet merelliset illat jatkuvat tuttuun tyyliin syksyllä. Illat ovat avoimia ja maksuttomia kaikille merellisestä historiasta kiinnostuneille. Syksyn illat torstaisin klo 18-20 Kulttuurikeskus Crusellissa. Aiheet ja ajankohdat ovat seuraavat:
To 19.9. Juha Sahi: Riskien minimointia ja resurssien maksimointia vakkasuomalaisessa laivanrakennuksessa 1800-luvun toisella puoliskolla – Tutkimus laivanrakennusmestari J.H. Sotkan (1835-1914) yhteistyöverkostojen ja laivanrakennustoiminnan kehityksestä
To 17.10. Yrjö Kaukiainen: Aarrelaivat ja merkkitulet – Turunmaan ulkosaaristo 1700-luvulla.
To 14.11. Pirita Frigren: Suomalaisten merenkulkijoitten liikkuvuuden historia.
To 12.12. Johanna Pakola: Vaarallisilla vesilla – Salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella ja/tai Alpo Tuurnala: Vanadis – Suomalaisfregatti maailmanhistorian tyrskyissä.