Etäluento: Suomen kieltolaki, alkoholin salakuljetus ja salakuljettajat

Päivitetty: 19.2.2024

Etäluento: Suomen kieltolaki, alkoholin salakuljetus ja salakuljettajat
FT Juha Ylimaunu kertoo Vakka-opiston etäluennolla runsaan kuvamateriaalin avulla ja tietokirjansa ”Pirtusota ja salakuljettajat” pohjalta Suomen kieltolain seurauksena alkaneen ”pirtusodan” kulun, päätapahtumat ja keitä olivat todelliset suursalakuljettajat. Kieltolain aikaisessa salakuljetuksessa taloudelliset panokset olivat suuret. Autoja, aluksia ja lasteja menetettiin lähes päivittäin. Aseellisia yhteenottoja esiintyi ja myös meri otti omansa. Vakka-Suomen rannikko ja sisämaa ei ollut poikkeus: alueen kautta kulki merkittävät määrät pirtua varsinkin Tampereen suuntaan.
Suursalakuljettajia oli kaikista kansankerroksista. Heidän joukostaan löytyy uskomattomia ihmiskohtaloita, rikastumisia, mutta myös kaiken menetyksiä. Kieltolain ajan perintö on näkynyt Suomen yhteiskunnassa näihin päiviin saakka.
Luento toteutetaan ma 26.2. klo 18-19.30 etänä Teamsin välityksellä. Osallistujille lähetetään osallistumislinkki hyvissä ajoin ennen luentoa. Luentomaksu on 6 euroa. Ilmoittaudu mukaan: https://uusi.opistopalvelut.fi/vakkaopisto/fi/course/172122/  tai puh. 050 420 5266.