Ajankohtaista kursseista ja ilmoittautumisohjeet

Päivitetty: 24.1.2022

Tietoa kursseista ja ilmoittautumisohjeet

Ilmoittautuminen kaikille kevään kursseille käynnissä.

Ilmoittaudu mihin vuorokauden aikaan tahansa netissä osoitteessa www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai soittamalla numeroihin 040 535 6822/Laitila tai 050 420 5266/Uusikaupunki toimiston aukioloaikoina.

Huom! Verkkokursseille ilmoittautuessasi, muista ilmoittaa sähköpostiosoitteesi. Saat ennen kurssin alkua osallistumisohjeet ja opetuslinkin sähköpostiisi.

Kurssimaksun voi maksaa heti netti-ilmoittautumisen yhteydessä omassa verkkopankissa. Jos maksaminen ei tätä kautta onnistu, lähetämme kurssin alettua osallistujalle laskun.

Tarkemmat kurssitiedot nähtävissä opiston nettisivuilta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai paperisesta opetusohjelmastamme. Paperisia opetusohjelmia on vielä saatavilla opiston toimistoista, kirjastosta sekä yhteispalvelupisteistä.

 

Korona

Koronavirustilanteen takia osalla opiston kursseista on pienennetty ryhmäkokoja tavanomaisesta. Kannattaa siis ilmoittautua ajoissa ja varmistaa sekä oma paikka kurssilla että kurssin toteutuminen. Myös varasijoille ilmoittautuminen kannattaa, sillä peruutuspaikkoja voi vapautua.

Koronavirustilanteen takia lähiopetukseen osallistuessa on tärkeää muistaa, että kursseille tai opiston tiloihin ei tulla sairaana tai oireisena. Jokaisen on myös huolehdittava hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, kädet on pestävä vähintään ennen ja jälkeen opetuksen. Myös käsidesiä on saatavilla. Vaikka ryhmäkokoja on pienennetty, kurssilaisten toivotaan myös kiinnittävän huomiota turvaväleihin sekä välttävän ylimääräistä oleskelua opiston tiloissa ennen ja jälkeen opetuksen.

Vakka-Suomen kansalaisopiston aikuisryhmien opetus siirretään OKM:n suosituksen mukaisesti etäopetukseksi 16.1.2022 saakka ja uuden päätöksen mukaan 31.1.2022 saakka. OKM:n suosituksen mukaisesti välttämätöntä opetusta voidaan kuitenkin antaa lähiopetuksena, mm. maahanmuuttajien luku-ja kirjoitustaidon koulutusta.
Vakka-Suomen kansalaisopiston osalta myös lasten ryhmien opetusta voidaan antaa lähiopetuksena.
Käytännössä Vakka-Suomen kansalaisopiston aikuisten kurssitoiminnan osalta 28.12. 2021-31.1.2022 välisenä aikana katsotaan kurssikohtaisesti kunkin kurssin osalta erikseen, siirretäänkö opetus etäopetukseen vai siirretäänkö kevätlukukauden aloitusta alkamaan kyseisen kurssin osalta lähiopetuksena vasta 31.1.2022 jälkeen. Kurssikohtaiset tiedot löytyvät osoitteesta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

Voimassa on yleinen maskisuositus, joka 9.12.2021 lähtien koskee Laitilan kaupungin tekemän linjauksen pohjalta myös lapsia eli kaikkia yli 7-vuotiaita! Opisto suosittelee käyttämään opetuksessa omia välineitä ja tarvikkeita mahdollisuuksien mukaan, opetustiloissa on saatavilla myös puhdistusaineita yhteiskäyttöisten välineiden puhdistamiseen. Lisätietoja ryhmien kokoontuessa opettajalta.

Tarkempia tietoja:
Laitilan kaupungin koronalinjaukset
VSSHP:n koronatiedotteet
OKM:n ja THL:n ohje opetuksen järjestämiseen vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 22.12.2021 lähtien

 

Laitila

Ilmoittautuminen opiston kursseille mihin vuorokauden aikaan tahansa netissä osoitteessa www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai soittamalla numeroihin 040 535 6822/Laitila tai 050 420 5266/Uusikaupunki toimistojen aukioloaikoina.

Ajantasaiset kurssitiedot löytyvät opiston nettisivuilta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

Vakka-opiston kevään opetusohjelma on jaettu jokaiseen toimialueen talouteen 30.12. Postin jakeluna. Paperisia kevätohjelmia on vielä saatavilla mm. alueen kirjastoista ja yhteispalvelupisteistä. Huomaa, että paperisessa opetusohjelmassa on virheellisiä tietoja joidenkin kevään kurssien alkamisen osalta – OKM:n koronasuositukset annettiin vasta opetusohjelman painamisen jälkeen. Kevään kurssitiedot ovat nähtävillä opiston nettisivuilla www.vakkaopisto.fi ja www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

OKM:n suosituksen mukaisesti kansalaisopiston aikuisten ryhmien opetus siirtyy etäopetukseksi, tämän hetken tietojen mukaan 31.1. saakka. Lasten ryhmät voivat kokoontua normaalisti lähiopetuksena. Aikuisten ryhmien osalta, tieto etäopetukseen siirtymisestä tai kurssien kevään aloituksen siirtämisestä myöhäisempään ajankohtaan löytyy kurssikohtaisesti ko. kurssin kohdalta osoitteesta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

Poimintoja ohjelmasta:

Alla lueteltujen etäkurssien ilmoittautuminen ja myös kurssimaksun voi maksaa ilmoittautumisen yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

Kaaos haltuun – hyvinvointia järjestämällä – etäkurssi alkaa ma 24.1. klo 17.30-20. Kurssi kokoontuu 5 kertaa Zoom-etäyhteyden välityksellä.

Luento: Halulliset sielut, hengelliset isät – rukoilevaisia elämäntarinoita Laitilasta ja muualta toteutetaan aiemmin ilmoitetusta poiketen etäluentona ma 24.1. klo 18. Ilm. 23.1. mennessä, ilmoittautuneille toimitetaan linkki etäluennon seuraamiseksi.

Toiminnallinen harjoittelu aikuisille, Laitila ti 17-18.15, jatkuu syksyltä ja alkaa etänä 25.1. alkaen.

Miesten vuoro liikkua, Laitila ti klo 18.45-20.15, jatkuu syksyltä ja kurssi alkaa etänä 25.1. alkaen.

Liikkuen vireyttä ja vetreyttä: tuolijumppa, Laitila ke klo 13-14 jatkuu syksyltä ja toteutetaan etänä 26.1. alkaen

Kuntosaliharjoittelua nuorille, Laitila ke klo 15.00-16.15 jatkuu syksyltä 26.1. alkaen.

Feldenkrais – kehontuntemusta liikkeen avulla iltatunti etä ke 26.1 klo 19.15-20.30 (kurssi löytyy Taivassalon osaston alta).

Saaristomeren tila ja suojelu – etäluento ti 1.2. klo 18-19.30. Ilm. etukäteen 31.1. mennessä Zoom-linkin saamiseksi.

Voileipäkakkukurssi aloittelijoille on jouduttu siirtämään alkuperäisestä la 29.1. myöhempään ajankohtaan kokoontumisrajoitusten vuosi. Kurssi järjestetään la 19.3. klo 9.30-12 Kappelimäen koululla. Kurssille jo tulleet ilmoittautumiset siirretään automaattisesti uuteen päivämäärään. Jos uusi päivämääri ei sovi, ilmoittautumisen voi perua netissä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puhelimitse 040 535 6822. Kurssilla on vielä tilaa.

Naali – katoaako se Lapista? – luento ti 8.2. klo 18-19.30 Laitilan kaupungintalolla. Tunturivaeltaja Antti Karlin luennoi sanoin ja kuvin harvoin nähdystä tunturien nisäkkäästä. Ilm. www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 040 535 6822.

Korona-ajan parisuhde – luento ti 15.2. klo 18-19.30 Laitilan kaupungintalolla. Luentomaksun 6e voi maksaa ilmoittautumisen yhteydessä tai paikan päällä.

Sushi – kurssi alkajille to 17.2. klo 17.30-20.30 Kappelimäen koululla. Ilm. 9.2. mennessä.

Saaristomeren tila ja suojelu – etäluento ti 1.2. klo 18-19.30. Ilm. etukäteen 31.1. mennessä Zoom-linkin saamiseksi.

 

KIELTEN OPINTOJA
Kaikille Vakka-opiston kielten kursseille ehtii vielä mukaan ja moniin ryhmiin toivotaan lisää opiskelijoita. Muutama ryhmä pidetään jo tammikuussa etäopetuksena, mutta suurin osa aloittaa vasta helmikuussa (esim. osa englannin ryhmistä, saksa, ranska, espanja, italia, kreikka ja viro). Mikäli lähiopetuskielto jatkuu helmikuussa, useimmat ryhmät aloittavat etänä ja lähiopetukseen siirrytään sitten heti kun mahdollista. Ilmoittautuminen opiston nettisivuilla www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266 / 040 535 6822.

VAKKA-OPISTON AIKUISTEN OPETUS ETÄNÄ 31.1. SAAKKA
Opetus- ja kulttuuriministeriön OKM:n suosituksen mukaisesti Vakka-Suomen kansalaisopiston aikuisten ryhmien opetus on siirretty etäopetukseksi, tämän hetken tietojen mukaan 31.1. saakka. Lasten ryhmät voivat kokoontua normaalisti lähiopetuksena. Aikuisten ryhmien osalta, tieto etäopetukseen siirtymisestä tai lähiopetuksena pidettävien kurssien kevään aloituksen siirtämisestä myöhäisempään ajankohtaan löytyy kurssikohtaisesti ko. kurssin kohdalta osoitteesta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen
Huom! Etäopintoina on varsin runsas tarjonta, toisaalta alunperinkin etäkursseiksi suunniteltuja opintoja, minkä lisäksi monien eri oppiaineiden kursseja toteutetaan myös väliaikaisesti etänä kunnes koronarajoitukset lieventyvät.

Pyhäranta

 

Uusikaupunki

Ilmoittautuminen opiston kursseille vuorokauden ympäri netissä  www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai soittamalla toimistoon 050 420 5266/Uusikaupunki tai 040 535 6822/Laitila niiden aukioloaikoina.

Ajantasaiset kurssitiedot löytyvät opiston nettisivuilta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

Vakka-opiston kevään opetusohjelma on jaettu jokaiseen toimialueen talouteen torstaina 30.12. Postin jakeluna. Paperisia kevätohjelmia on vielä saatavilla mm. alueen kirjastoista ja yhteispalvelupisteistä. Huomaa, että paperisessa opetusohjelmassa on virheellisiä tietoja joidenkin kevään kurssien alkamisen osalta – OKM:n koronasuositukset annettiin vasta opetusohjelman painamisen jälkeen. Kevään kurssitiedot ovat nähtävillä opiston nettisivuilla www.vakkaopisto.fi ja www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

Huom! Opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksen mukaisesti kansalaisopiston aikuisten ryhmien opetus siirtyy etäopetukseksi, tämän hetken tietojen mukaan 31.1. saakka. Lasten ryhmät voivat kokoontua normaalisti lähiopetuksena. Aikuisten ryhmien osalta, tieto etäopetukseen siirtymisestä tai kurssien kevään aloituksen siirtämisestä myöhäisempään ajankohtaan löytyy kurssikohtaisesti ko. kurssin kohdalta osoitteesta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen (paperinen opetusohjelma on painettu jo ennen OKM:n suosituksia, joten siellä on osittain vanhentunutta tietoa joidenkin kurssien alkamisen osalta).

Lasten ryhmät: kuvataidekoulut ja lastentanssit kokoontuvat normaalisti lähiopetuksena viikosta 2 eli ma 10.1. alkaen.

Sukututkimuksen jatkokurssi 1: 1700-luvun kirjoitustyyli ja perukirjat – etäkurssi alkaa ke 19.1. klo 18.00-19.30. Kurssi kokoontuu 5 kertaa Zoom-etäyhteyden välityksellä. Mukaan ehtii vielä ilmoittautua.

Kaaos haltuun – hyvinvointia järjestämällä – etäkurssi alkaa ma 24.1. klo 17.30-20. Kurssi kokoontuu 5 kertaa Zoom-etäyhteyden välityksellä. Ilm. 19.1. mennessä etälinkin saamista varten.

Luento: Halulliset sielut, hengelliset isät – rukoilevaisia elämäntarinoita Laitilasta ja muualta toteutetaan aiemmin ilmoitetusta poiketen etäluentona ma 24.1. klo 18. Ilm. 23.1. mennessä, ilmoittautuneille toimitetaan linkki etäluennon seuraamiseksi.

Saaristomeren tila ja suojelu – etäluento tulossa ti 1.2. klo 18-19.30. Ilm. etukäteen 31.1. mennessä Zoom-linkin saamiseksi.

VAKKA-OPISTON AIKUISTEN OPETUS ETÄNÄ 31.1. SAAKKA
Opetus- ja kulttuuriministeriön OKM:n suosituksen mukaisesti Vakka-Suomen kansalaisopiston aikuisten ryhmien opetus on siirretty etäopetukseksi, tämän hetken tietojen mukaan 31.1. saakka. Lasten ryhmät voivat kokoontua normaalisti lähiopetuksena. Aikuisten ryhmien osalta, tieto etäopetukseen siirtymisestä tai lähiopetuksena pidettävien kurssien kevään aloituksen siirtämisestä myöhäisempään ajankohtaan löytyy kurssikohtaisesti ko. kurssin kohdalta osoitteesta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen
Huom! Etäopintoina on varsin runsas tarjonta, toisaalta alunperinkin etäkursseiksi suunniteltuja opintoja, minkä lisäksi monien eri oppiaineiden kursseja toteutetaan myös väliaikaisesti etänä kunnes koronarajoitukset lieventyvät.

ETÄLUENTO: HALULLISET SIELUT, HENGELLISET ISÄT – RUKOILEVAISIA ELÄMÄNTARINOITA LAITILASTA JA MUUALTA
Vakka-opiston järjestämä luento on jatkoa viime syksyn suositulle Rukoilevaisuus herätysliikkeenä -luennolle, muttei edellytä siihen osallistumista. Tällä kertaa syvennytään rukoilevaisiin elämäntarinoihin. Tutuksi tulevat ainakin Laitilan laajalti vaikuttaneet saarnaajat Kustaa Heinikkala, Frans Paavola ja Väinö Aerila sekä muita laitilalaisia, mutta lisäksi tehdään vilkaisuja pohjoisemmalle rukoilevaisalueelle ainakin Kiukaisten Isak Näähän, Kankaanpäässä syntyneen ja Noormarkussa eläneen Oskar Rajakallion sekä Noormarkussa syntyneen ja Karkussa eläneen Lars Viktor Strandsténin kautta. Kuulija pääsee tutustumaan kokoelmaan värikkäitä hahmoja, köyhiä ja vakavaraisia, joita yhdisti Suomen vanhimmaksi kutsuttu herätysliike ja sen sanoma.
FM Ossi Tammiston pitämä luento toteutetaan vallitsevan koronatilanteen takia etäluentona Zoom-alustalla ma 24.1. klo 18.00-19.30. Luennolle etukäteen 23.1. mennessä ilmoittautuneet saavat sähköpostiinsa linkin etäluennon seuraamista varten, ilm. www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen missä voi ilmoittautumisen yhteydessä maksaa myös luentomaksun 6 e.

ETÄLUENTO: SAARISTOMEREN TILA JA SUOJELU
John Nurmisen Säätiön Itämeri-hankkeen projektipäällikkö, meri- ja ympäristöbiologi, tutkimussukeltaja Miina Mäki luennoi Saaristomeren tilasta ja sen suojelusta Vakka-opiston järjestämällä etäluennolla ti 1.2. klo 18-19.30. Ilm. etukäteen Zoom-linkin saamista varten viimeistään 31.1.

KIELTEN OPINTOJA
Kaikille Vakka-Suomen kansalaisopiston kielten kursseille ehtii vielä mukaan ja moniin ryhmiin toivotaan lisää opiskelijoita. Muutama ryhmä pidetään jo tammikuussa etäopetuksena, mutta suurin osa aloittaa vasta helmikuussa (esim. osa englannin ryhmistä, saksa, ranska, espanja, italia, kreikka ja viro). Mikäli lähiopetuskielto jatkuu helmikuussa, useimmat ryhmät aloittavat etänä ja lähiopetukseen siirrytään sitten heti kun mahdollista. Ilmoittautuminen opiston nettisivuilla www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266 / 040 535 6822.

OPISTON KEVÄTOHJELMA ILMESTYNYT – OSA OPETUKSESTA ETÄNÄ 31.1. SAAKKA
Vakka-opiston kevätohjelma 2022 on ilmestynyt ja se on jaettu opiston toimialueen asukkaille Postin mukana torstaina 30.12. Paperisia kevätohjelmia on saatavissa myös mm. alueen kirjastoista ja yhteispalvelupisteistä. Ohjelmatiedot löytyvät myös osoitteesta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai www.vakkaopisto.fi
Kevään ohjelmassa on tarjolla 460 kurssia kuudessa eri osakaskunnassa. Ilmoittautuminen kevään uusille kursseille on alkanut ma 3.1. netissä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai soittamalla toimistoon puh. 050 420 5266 tai 040 535 6822.
Huom! Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreen suosituksen pohjalta kansalaisopiston aikuisten opetus siirtyy etäopetukseen 31.1.2022 saakka. Osa kursseista siirtyy tuohon asti etäopetukseen, osalla aikuisten kursseja aloitusta myöhäistetään 31.1. jälkeiseen aikaan. Kurssikohtaiset tiedot kokoontumisista löytyvät sivulta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen (paperinen opetusohjelma on painettu jo ennen OKM:n suosituksia, joten siellä on osin vanhentunutta tietoa).
Tervetuloa jatkamaan keväällä joko jo syksyllä aloitettuja opintoja tai aloittamaan jotain aivan uutta!

 

Paperiseen opetusohjelmaan on painamisen jälkeen tullut muutama muutos, korjaukset löytyvät opiston nettisivuilta www.vakkaopisto.fi kohdasta Opetus.

Kustavi

 

Etäopetus

Muista ilmoittautua mukaan saadaksesi osallistumislinkin! Linkki lähetetään osallistujan sähköpostiin, joten muistathan kirjoittaa sähköpostiosoitteesi oikein järjestelmään. Vinkkejä opiskeluun verkossa löydät “Näin opiskelet verkossa” sivultamme. Pääset sivulle myös painamalla tätä linkkiä Näin opiskelet verkossa.

Kevään etäopetuksen tiedot julkaistaan paperisessa opetusohjelmassa joka jaetaan toimialueen talouksiin Postin mukana torstaina 30.12., netissä kurssitiedot julkaistaan alkuviikolla 51.