Ajankohtaista kursseista ja ilmoittautumisohjeet

Päivitetty: 27.10.2021

Tietoa kursseista ja ilmoittautumisohjeet

Ilmoittautuminen kaikille syksyn kursseille käynnissä.

Ilmoittaudu mihin vuorokauden aikaan tahansa netissä osoitteessa www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai soittamalla numeroihin 040 535 6822/Laitila tai 050 420 5266/Uusikaupunki toimiston aukioloaikoina.

Huom! Verkkokursseille ilmoittautuessasi, muista ilmoittaa sähköpostiosoitteesi. Saat ennen kurssin alkua osallistumisohjeet ja opetuslinkin sähköpostiisi.

Kurssimaksun voi maksaa heti netti-ilmoittautumisen yhteydessä omassa verkkopankissa. Jos maksaminen ei tätä kautta onnistu, lähetämme kurssin alettua osallistujalle laskun.

Tarkemmat kurssitiedot nähtävissä opiston nettisivuilta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai paperisesta opetusohjelmastamme. Ohjelmia on vielä saatavilla opiston toimistoista, musiikkiopistosta sekä kirjastosta.

 

Korona

Koronavirustilanteen takia osalla opiston kursseista on pienennetty ryhmäkokoja tavanomaisesta. Kannattaa siis ilmoittautua ajoissa ja varmistaa sekä oma paikka kurssilla että kurssin toteutuminen. Myös varasijoille ilmoittautuminen kannattaa, sillä peruutuspaikkoja voi vapautua.

Koronavirustilanteen takia lähiopetukseen osallistuessa on tärkeää muistaa, että kursseille tai opiston tiloihin ei tulla sairaana tai oireisena. Jokaisen on myös huolehdittava hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, kädet on pestävä vähintään ennen ja jälkeen opetuksen. Myös käsidesiä on saatavilla. Vaikka ryhmäkokoja on pienennetty, kurssilaisten toivotaan myös kiinnittävän huomiota turvaväleihin sekä välttävän ylimääräistä oleskelua opiston tiloissa ennen ja jälkeen opetuksen. Opisto suosittelee käyttämään opetuksessa omia välineitä ja tarvikkeita mahdollisuuksien mukaan, opetustiloissa on saatavilla myös puhdistusaineita yhteiskäyttöisten välineiden puhdistamiseen. Lisätietoja ryhmien kokoontuessa opettajalta.

 

Syksyn ohjelmassa

Suomea ulkomaalaisille / Finnish for foreigners

Ilmoittautuminen Vakka-opiston suomen kursseille suoraan opettajalle paivi.ruusuvuori@vakkaopisto.fi tai p. 044 585 3100. Enrollment for Finnish courses at Vakka-opisto directly to our language teacher paivi.ruusuvuori@vakkaopisto.fi or tel. 044 585 3100.

 

Laitila

Opiston toimistot Laitilan kaupungintalolla ja Ugissa Kräkin talolla ovat suljettuina torstaina 28.10. iltapäivän.

Ommellaan vanhasta uutta -kurssi ti 26.10. alkaen, kurssi kokoontuu Kappelimäen koulun tekstiilityöluokassa klo 17.30-20.30.

Kirjailijavierailu Mikä Kähkönen. Yhteistyössä Laitilan kirjaston kanssa, kirjastossa ti 26.10. klo 18-19. Tilaisuus on maksuton, erillistä ilmoittautumista ei tarvita.

Ikis-luento, Aivojen hyvä elämä. Professori, aivotutkija Minna Huotilainen luennoi etäluentona ke 27.10. klo 14-16, luentoa seurataan Kräkin talolla Ugissa (Koulukatu 7). Kertamaksu 5 e paikan päällä.

Lavatanssikurssit Opistotalolla pe 29.10., hidas valssi alkeet klo 18.00-19.30 ja hidas valssi alkeisjatko klo 19.30-21.

Rukoilevaisuus herätysliikkeenä & merkitys Laitilassa ma 1.11. klo 18 Laitilan kaupungintalon valtuustosalissa, FM Ossi Tammisto luennoi. Luentomaksu 6 e paikan päällä tai ilmoittautumisen yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

 

Tulevia kursseja ja tapahtumia:

Luento: Rukoilevaisuus herätysliikkeenä ja merkitys Laitilassa
Vakka-opiston luennolla käydään läpi rukoilevaisuus-nimisen herätysliikkeen historia ja opinmuodostus pääpiireissään ja tutustutaan tarkemmin liikkeen toimintaan sekä keskeisiin tapahtumiin ja henkilöihin, erityisesti Laitilassa. FM Ossi Tammiston pitämän luennon jälkeen kuulija on saanut kattavan yleiskuvan yhdestä maamme vanhimmista ja omaleimaisimmista herätysliikkeistä sekä aimo annoksen tarinoita paikallishistoriasta.
Luento pidetään ma 1.11. klo 18-19.30 Laitilassa, Laitilan kaupungintalon valtuustosalissa (Keskuskatu 30). Luentomaksun 6 e voi maksaa ilmoittautumisen yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai se kerätään käteisellä paikan päällä.

Luento: Voice Massage Toiminnallinen luento äänenkäytöstä ja ääneen vaikuttavista tekijöistä sekä vinkkejä miten äänen saa kestämään paremmin. Soveltuu kaikille, jotka käyttävät ääntään esimerkiksi työssään tai muissa tilanteissa. Luennon pitää voice massage -terapeutti Piia Luukkanen ja se pidetään Laitilan Terveyskodissa ke 3.11. klo 18-19.30. Ilm. 27.10. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 040 535 6822.

Adobe Photoshop – valokuvat kuntoon. Kurssilla tutustutaan Adobe Photoshop –kuvankäsittelyohjelman perusteisiin, kurssilla opit muokkaamaan kuvistasi laadukkaita ja julkaisukelpoisia. Opit kuvankäsittelyn perustoimintoja: rajaat ja poistat objekteja, retusoit ja yhdistelet valokuvia. Työskentely tapahtuu omalla kannettavalla tietokoneella ja omalla ohjelmalisenssillä. Kurssi kokoontuu Kappelimäen koulun mediateekissa torstaisin klo 17-20, 4.11.-25.11. välisenä aikana. Ilm. 28.10. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 040 535 6822.

Opi koodaamaan hauskalla tavalla, Laitila. Kurssilla opit koodauksen perusasiat hauskalla ja helpolla tavalla. Koodaus on toimintaohjeiden laatimista ja niiden kirjoittamista, johon kuuluu myös alustavana pohdinta ja miettiminen. Mitä ohjeisiin eli koodiin pitäisi kirjoittaa? Vasta tämän jälkeen siirrytään koodin puhtaaksikirjoittamiseen, joka kurssillamme tehdään helposti hiirellä, eli ei koodia itse kirjoittamalla. Kurssilla käytettävässä koodausohjelma Scratch:issa luodaan animaatioita, ja on enemmän kuin todennäköistä, että koodaajat keksivät lisää ominaisuuksia ja tapahtumia animaatioon sitä testatessaan. Huom! Kurssille kannattaa ottaa mukaan oma kannettava tietokone, johon kurssilla tarvittavat ohjelmat asennetaan ohjatusti.
Kurssi kokoontuu Kappelimäen koulun kirjastotilassa tiistaisin klo 17-20, 9.11.-30.11. välisenä aikana kouluttaja, yrittäjä Kari Aallon johdolla. Ilm. 3.11. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 040 535 6822.

 

Pyhäranta

Lempeä hathajooga Ihoden koululla lauantaisin 2.10. alkaen klo 10.45-12.15, mukaan mahtuu vielä.

Talvinen seikkailu – Frozen -elokuvaan perustuva elämyksellinen taidetyöpaja 3-7 -vuotiaille lapsille aikuisen kanssa, su 28.11. Ihoden koululla klo 10-14.45. Työpajasta ei kimallusta puutu ja jäänkin kanssa päästään kosketuksiin. Kotiin viemisiksi valmistuu ihan linna koristeeksi tai leikkeihin. Aikuinen ilmoittautuu. Materiaalimaksu 10 € kuuluu kurssin hintaan. Yhden aikuisen mukana yksi lapsi pareittain. Mukaan eväät ja sutun kestävät vaatteet. Ulkona ollaan noin 15 minuuttia (huomio säänmukainen vaatetus).

 

Uusikaupunki

Opiston toimisto Kräkin talolla on suljettu torstaina 28.10. iltapäivän eli klo 12 lähtien.

Ikis-luento, Aivojen hyvä elämä. Professori, aivotutkija Minna Huotilainen luennoi etäluentona ke 27.10. klo 14-16, luentoa seurataan Kräkin talolla (Koulukatu 7). Kertamaksu 5 e paikan päällä.

Puutarhapiiri kokoontuu ke 27.10. klo 18.00-19.45 SiHyn Demotilassa. Aiheena jouluiset asetelmat ja leikkokukkien hoito. Vierailijana Tanja Runola Siivosen Kukkapirtistä.

Merihistorian perinnepiiri to 28.10. klo 18 hotelli Aquariuksen Waltikka-kabinetissa, vesihuoltopäällikkö Kim Westerholmin aiheena Uudenkaupungin merialueen menneisyys ja tulevaisuus.

Luentoilta: Lintujen pesimärauha ja metsien käsittely sekä Punarinta – tuttu lintu, yhteistyössä Ugin ympäristöyhdistyksen kanssa Crusellin alakerran aulatilassa to 28.10. klo 18.30-20, vapaa pääsy.

Lasinen talvipuutarha -lyhytkurssi la-su 30.-31.10. klo 9-16 Kräkin talolla, Koulukatu 7.

Neuleen steekkaus eli aukileikkaus -lyhytkurssi la 30.10. klo 10-13 Kräkin talolla, Koulukatu 7.

Rukoilevaisuus herätysliikkeenä ja merkitys Laitilassa, FM Ossi Tammiston luento Laitilan kaupungintalolla ma 1.11. klo 18. Luentomaksu 6 e paikan päällä tai etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä.

SPR:n Ensiapukurssi 1 tulossa lähikoulutuksena 2.-3.11. klo 8.30-15.30, kokoontumispaikkana Ystävän tupa, Alinenkatu 26. Vielä muutama vapaa paikka, ilm. www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266.

Eläkeläisille vanhojen valokuvien digitointi ja niiden käsittely -kurssi kokoontuu Kräkin talolla opiston atk-luokassa ti 2.11. klo 10-13.15 (kurssi täynnä).

Karjalainen perinnepiiri ti 2.11. klo 14-15.45 Kräkin talolla (Koulukatu 7). Aiheena Kauranärtin palo ja muita juttuja Karjalasta.

Pyhämaan perinnepiiri to 4.11. klo 13-14.45 Pyhämaan Nuorisoseurantalolla. Aiheena kuvia Kettelistä.

Lokalahden perinnepiiri Paanulassa to 4.11. klo 18, Antero Koponen: Lokalahdella kesäasukkaana vuodesta 1958.

Hyvinvointi-ilta, miksi paastota?, tulossa Kräkin talolla to 4.11. klo 17-19. Mitä on paasto, millainen historia paastoamisella on ja mitä kehossasi tapahtuu paaston aikana? Käydään läpi erilaisia paastomuotoja, joista voit innostuttuasi valita helposti omanlaisen terveyttäsi edistävän polun. Ilm. etukäteen www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266.

LUENTO: LINTUJEN PESIMÄRAUHA JA METSIEN KÄSITTELY SEKÄ PUNARINTA – TUTTU LINTU
Metsätalousinsinööri/lintuharrastaja Hannu Lehtoranta kertoo, miten on toteuttanut lintujen suojelua ja miten pesimärauha voidaan ottaa huomioon metsänhoitotöissä. Toimittaja/lintuharrastaja Pekka Avela esittelee, millainen lintu punarinta on, millaisia rotuja siitä tunnetaan ja millainen merkitys punarinnalla on ollut kansallislintuna sekä historian juoksussa postikorteissa, taiteessa ja jopa automerkkinä. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Uudenkaupungin ympäristöyhdistyksen ja Vakka-opiston kanssa Kulttuurikeskus Crusellin alakerran aulatilassa to 28.10. klo 18.30-20.00. Vapaa pääsy!

RUKOILEVAISUUS HERÄTYSLIIKKEENÄ
Vakka-opiston luennolla käydään läpi rukoilevaisuus-nimisen herätysliikkeen historia ja opinmuodostus pääpiirteissään ja tutustutaan tarkemmin liikkeen toimintaan sekä keskeisiin tapahtumiin ja henkilöihin, erityisesti Laitilassa. FM Ossi Tammiston pitämän luennon jälkeen kuulija on saanut kattavan yleiskuvan yhdestä maamme vanhimmista ja omaleimaisimmista herätysliikkeistä sekä aimo annoksen tarinoita paikallishistoriasta.
Luento pidetään ma 1.11. klo 18-19.30 Laitilassa, Laitilan kaupungintalon valtuustosalissa. Luentomaksun 6 e voi maksaa ilmoittautumisen yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai se kerätään käteisellä paikan päällä.

OPI KOODAAMAAN HAUSKALLA TAVALLA, Laitila
Vakka-opiston kurssilla opit koodauksen perusasiat hauskalla ja helpolla tavalla. Koodaushan ei ole vain pelien tekemistä, vaan se liittyy tavattoman moneen alueeseen. Koodaus on toimintaohjeiden laatimista ja niiden kirjoittamista, johon kuuluu myös pohdinta ja miettiminen. Mitä ohjeisiin eli koodiin pitäisi kirjoittaa? Vasta tämän jälkeen siirrytään koodin puhtaaksikirjoittamiseen, joka kurssillamme tehdään helposti hiirellä, eli ei koodia itse kirjoittamalla. Kurssilla käytettävässä koodausohjelma Scratch:issa luodaan animaatioita, ja on enemmän kuin todennäköistä, että koodaajat keksivät lisää ominaisuuksia ja tapahtumia animaatioon sitä testatessaan. Huom! Kurssille kannattaa ottaa mukaan oma kannettava tietokone, johon kurssilla tarvittavat ohjelmat asennetaan ohjatusti, ja käytetään sitä myös itse opiskelussa.
Kurssi kokoontuu Laitilassa Kappelimäen koulun kirjastotilassa tiistaisin klo 17-20, 9.11.-30.11. välisenä aikana kouluttaja, yrittäjä Kari Aallon johdolla. Ilm. 3.11. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 040 535 6822.

UUSI KURSSI: JOULUKORISTEITA HAVUISTA JA MUSTIKANVARVUISTA
Lähde mukaan tekemään joulukoristeita havusta, mustikanvarvuista ja muistakin luonnonmateriaaleista, kuten koivunoksista ja kävyistä. Vakka-opiston kurssilla voit tehdä esim. kransseja, köynnöksiä, havupallon, siilin tai käpytonttuja. Mukaan omat sakset ja punontalankaa. Materiaalia voi tuoda mukanaan, mutta myös opettajalta saa ostaa sitä. Kurssille voivat osallistua myös lapset yhdessä aikuisen kanssa. Kurssi kokoontuu Kräkin talolla maanantaisin 15.-29.11. klo 17.30-20.30, lyhytkurssi. Ilm. 8.11. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266.

IKIS-LUENNOLLA AIVOJEN HYVÄ ELÄMÄ
Vakka-opisto järjestää yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopiston kanssa Ikis-videoluentosarjan, jossa asiantuntijat käsittelevät eri aiheita suoran videoyhteyden välityksellä. Ikis eli Ikääntyvien yliopisto on kaikille avointa toimintaa, johon voi osallistua iästä tai taustasta riippumatta. Luentosarjaa seurataan syyslukukaudella Kräkin talossa keskiviikkoisin klo 14-16. Seuraavalla kerralla 27.10. aiheena Aivojen hyvä elämä, josta luennoi etänä professori, aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta. Kurssimaksu 5 €/kerta kerätään käteisellä paikan päällä.

KÄSITTELE JA MUOKKAA VIDEOITA ILMAISOHJELMALLA
Vakka-opiston järjestämä kurssi on suunniteltu sinulle, joka haluat oppia editoimaan videomateriaalia. Tavoitteena on perehtyä videoeditoinnin maailmaan ja antaa perusvalmiudet aiheeseen liittyvien ohjelmistojen käytölle ja videoprojektien toteuttamiseen. Videomateriaalia voi kuvata älypuhelimella, digikameralla tai videokameralla. Videonkäsittelyn perusteita harjoitellaan ilmaisella HitFilm -videonkäsittelyohjelmalla. Kurssin jälkeen hallitset videoeditoinnin, kuvankäsittelysovellusten perusasioita ja osaat julkaista omaa videomateriaalia, esim. YouTubessa, blogissa tai muulla Internet-sivulla. Kurssi soveltuu hyvin kaikenikäisille videoeditoinnista kiinnostuneille, tietokoneen peruskäyttötaidot antavat riittävän pohjan. Oma kannettava tietokone kannattaa ottaa mukaan kurssille, mutta voit käyttää myös opetustilan tietokoneita kurssin aikana.
Kurssi kokoontuu opiston atk-luokassa Kräkin talolla viikonloppuna 6.-7.11. la-su klo 10.30-15.15. Ilm. 26.10. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266.

HYVINVOINTI-ILTA: MIKSI PAASTOTA?
Mitä on paasto, millainen historia paastoamisella on ja mitä kehossasi tapahtuu paaston aikana? Vakka-opiston luennolla käymme läpi erilaisia paastomuotoja, joista voit innostuttuasi valita helposti omanlaisen terveyttäsi edistävän polun. Tutkimusten mukaan paastoaminen vaikuttaa positiivisesti aivoterveyteen, ruoansulatuskanavan ongelmiin, aivosumuun, väsymykseen, tukee kroonisten sairauksien hoitoa ja kohottaa mielialaa. Luennolla opit, miten hienoja asioita kehosi osaa terveytesi eteen tehdä, kun se saa siihen mahdollisuuden! Luennon anti sopii sinulle, vaikket olisi koskaan ennen paastonnut tai kenties olet jo konkari. Tervetuloa to 4.11. klo 17.00-19.00 Kräkin talolle (Koulukatu 7) ravintoterapeutti, sairaanhoitaja Jennica Vesolan vetämään hyvinvointi-iltaan. Huom! Ilmoittaudu ennakkoon, koska opetustila on rajallinen www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266.

LASINEN TALVIPUUTARHA
Vakka-opiston lyhytkurssilla valmistetaan uunisulatustekniikalla sulatuslaseista lintuja, kukkia, ristikoita ym., jotka voit kiinnittää metalliverkkoon tai -puikkoon, ripustaa puihin tai pensaisiin. Voit myös kokeilla korujen valmistusta tai pieniä lautasia. Sulatuslaseja voi ostaa kurssipaikalta. Sulatettavista töistä sulatusmaksu työn koon mukaan. Työkalukorvaus 6 €. Lisätietoja kurssista saat opettajalta puh. 050 559 0056. Kurssi vasta-alkajille sekä jatkajille.
Kurssi kokoontuu Kräkin talolla Ugissa la-su 30.-31.10. klo 9-16. Ennakkoilmoittautuminen välttämätön, joko www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266.

Paperiseen opetusohjelmaan on painamisen jälkeen tullut muutama muutos, korjaukset löytyvät opiston nettisivuilta www.vakkaopisto.fi kohdasta Opetus.

Kustavi

Kustavin kylät perinnepiiri kokoontuu KyläKonttorissa pe 22.10., klo 13-15, aiheena Isoluodon kylä.

Etäopetus

Muista ilmoittautua mukaan saadaksesi osallistumislinkin! Linkki lähetetään osallistujan sähköpostiin, joten muistathan kirjoittaa sähköpostiosoitteesi oikein järjestelmään. Vinkkejä opiskeluun verkossa löydät “Näin opiskelet verkossa” sivultamme. Pääset sivulle myös painamalla tätä linkkiä Näin opiskelet verkossa.

Joogat su 3.10. alkaen: Sunnuntai-illan dynaaminen jooga klo 17.45-18.45 sekä sunnuntai-illan jooga klo 19.00-20.30.

Sukututkimuksen digiaineistoja ja hakutietokantoja, etä on alkamassa viiden keskiviikkoillan etäopetuksena Hannu Nummisen johdolla Zoom-alustalla ke 13.10. klo 18-19.30 (kokoontumiset ke 13.10., 10.11., 24.11., 8.12. ja 15.12.). Kurssille ehtii vielä ilmoittautua www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen, mielellään 5.10. mennessä.

Hyvän unen jooga, etäkurssi alkaa ke 20.10. klo 19.15-20.00. Kurssi kokoontuu Zoom-etäyhteysalustan kautta, lisäksi opettaja jakaa sähköisen materiaalin kurssilaisten käyttöön. Ilm. 18.10. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen